Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosszút fogadtak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 25. 17:51

Az alavita falvak elleni bosszút ígért vasárnap a héten történt állítólagos vegyi támadásért a szíriai kormány ellen harcoló, an-Nuszra Front nevű dzsihádista szervezet. Az alaviták hite a síizmusból ered, és közéjük tartozik Bassár el-Aszad államfő, valamint a vezetők jelentős része is.

„Egy-egy alavita falu fizeti meg minden vegyi rakéta árát, amely a szüleinkre, rokonainkra hullik Damaszkuszban" – mondta Abu Mohamed al-Dzsuláni, az an-Nuszra vezetője az iszlamista honlapokra föltett hangüzenetében. „Ezer rakéta" kilövését ígérte, hangsúlyozva, hogy „ezzel tartozunk (…) rokonainknak a keleti Gútában", azon a Damaszkusszal határos területen, amely a felkelők kezén van, s ahol az állítólagos vegyifegyver-támadás történt szerdán.

„Ez a rezsim több tucat vegyi rakétával támadta meg a keleti régiót, gyerekek, nők és férfiak százait ölve meg" – hangoztatta a front vezére, felszólítva az Aszad-kormány ellen országszerte harcolókat, hogy vegyenek részt e bosszúhadjáratban. A kormány teljes egészében tagadja a vádat, mondván, hogy „soha nem használt vegyi fegyvereket".
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet helyszíni orvosi jelentések alapján több mint 300, mérgesgáz okozta halálesetről számolt be szerda óta. Mintegy tucatnyi lázadó volt köztük a londoni központú szervezet szerint.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet a maga részéről 355 olyan betegük halálát közölte, aki „idegméreg hatására utaló tüneteket mutatott". Az MSF ugyanakkor óvakodott attól, hogy megállapítsa a támadás eredetét és felelőseit.