Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botrányt okozott a Netanjahuról szóló újságcikk

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 31. 16:32

Botrányt kavart az Egyesült Államok és Izrael viszonyában, hogy egy hivatalosan egyelőre meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselő egy október 30-án megjelent cikk szerint becsmérlő kifejezést használt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel kapcsolatban. Az illető a „tyúkürülék” szó egy durvább változatát használta, ami az amerikai hétköznapi zsargonban értéktelen vagy hitvány embert jelent.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kifejezés nem tükrözi sem az Egyesült Államok álláspontját, sem Barack Obama elnök személyes álláspontját. Hangsúlyozta, hogy a két országot megbonthatatlan kötelék fűzi egymáshoz és a kétoldalú egyeztetés és együttműködés példátlan szintre emelkedett.

A szóvivő kijelentette, hogy nem tudja, ki lehetett az a kormánytisztviselő, aki a The Atlantic című magazinban Jeffrey Godbergnek nyilatkozva nagyjából „tyúkürüléknek" és „gyávának" minősítette Netanjahut, és aki szerint az izraeli vezető kizárólag a saját politikai túléléséért aggódik. Ernest kijelentette: meglepné, ha az elnök tudná, hogy kiről lehet szó.
„Netanjahuval kapcsolatban az a jó, hogy fél háborúkat indítani" – fejtette ki a meg nem nevezett illetékes A válság az amerikai-izraeli kapcsolatokban című írásban.
„Az a rossz vele kapcsolatban, hogy semmit sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy elsimítsa az ellentéteket a palesztinokkal vagy a szunnita arab államokkal. Az egyetlen dolog, ami érdekli, az az, hogy megvédje magát a politikai vereségtől" – nyilatkozott névtelenül az illető.
„Ő nem egy (Jichák) Rabin, ő nem egy (Ariel) Saron, és egész biztosan nem egy (Menáhem) Begin. Nincs benne mersz" – tette hozzá.
Az írás szerzője szerint amerikai hivatalos személyek az elmúlt évek során „makacsnak", „rövidlátónak", „reakciósnak", „tompának", „hangoskodónak", „nagyképűnek" és „aspergeresnek" (Asperger-szindrómásnak) írták le az izraeli vezetőt.

Goldberg szerint a kétoldalú kapcsolatok a jövő heti „félidős" amerikai választások után tovább romolhatnak, és elérhetik a mindenre kiterjedő válság szintjét. A szerző úgy vélekedetett, hogy egy Iránnal megkötendő nukleáris megállapodás további súrlódásokhoz vezethet.
A The Atlantic szerint egyébként Netanjahu „leírta" az Obama-kormányt és közvetlenül a kongresszussal szándékozik egyezkedni, ahol a keddi választások után feltételezhetően a képviselőház után a szenátusban is a republikánusok kerülnek többségbe.
Earnest, aki nem vitatta az általa nagy tiszteletben állónak minősített újságíró által publikált kifejezések hitelességét, kijelentette: a Fehér Házban nem történtek erőfeszítések annak megállapítására, hogy kik nyilatkozhattak így Goldbergnek.
John Boehner, a képviselőház elnöke sürgette, hogy az elnök „tegyen rendet a háza táján" és ítélje el a kijelentést.

Az incidens kiváltotta más republikánus politikusok és zsidó vezetők bírálatát is.
Kongresszusi források szerint az elnöki hivatal több, a kétoldalú kapcsolatokban jártas politikusnak is jelezte: a sértő kijelentés nem a Fehér Háztól ered. Amerikai sajtóértesülések szerint ez azt jelentheti, hogy a forrás az amerikai külügyminisztérium lehetett.
Jen Psaki külügyi szóvivő szerint Obama elnök és John Kerry külügyminiszter nem tekinti „megfelelőnek vagy pontosnak" a cikkben használt nyelvezetet.
Obama és Netanjahu viszonya évek óta feszült.

Az izraeli kormányfő többször is bírálta az amerikai elnököt az Iránnal és a palesztinokkal kapcsolatos politikája miatt. Az ellentétek a Gázai-övezet elleni izraeli katonai csapások idején és az izraeli-palesztin béketárgyalások nyomán éleződtek ki igazán, amikor John Kerry amerikai külügyminisztert izraeli hivatalos személyek részéről számos támadás érte.