Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brahimi tűzszünetet próbál kieszközölni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 15. 21:25

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja arra kérte az iráni vezetőket, hogy segítsenek tető alá hozni egy tűzszünetet Szíriában a muzulmán íd al-adha ünnep idejére.

Mint szóvivője október 15-én, hétfőn közölte, Brahimi vasárnap Teheránban javasolta ezt, amikor térségbeli körútján a teheráni kormány képviselőivel és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfőbb szövetségesével tárgyalt. A fegyveres felkelők által szorongatott szíriai rezsim főként Irántól, Oroszországtól és az iraki központi kormánytól kap támogatást, míg az észak-iraki kurd autonóm régió kormánya inkább a felkelők oldalán áll.

Az íd al-adha az iszlám egyik legnagyobb ünnepe, amely megkoronázza a muzulmánok hagyományos évenkénti mekkai zarándoklatát. Október 26-án kezdődik, és három napig tart.

Brahimi, aki az iráni fővárosból hétfőn Bagdadba érkezett, szóvivője szerint kijelentette: a szíriai válság „napról napra súlyosbodik", és hangsúlyozta, hogy „azonnal meg kell állítani a vérontást". A békeközvetítő úgy véli, hogy egy tűzszünet „segítene olyan környezetet teremteni, amely lehetővé tenné a politikai folyamat kibontakozását".

Kofi Annan, Brahimi elődje idén április 12-én már kieszközölt egy tűzszüneti megállapodást, amely néhány napra megakasztotta az erőszakot, de a következő hetekben a harcok kiszélesedtek. Április óta az összecsapások az ország újabb területeire csaptak át, naponta több mint 100-an halnak meg, és Aszad harci repülőgépeket és helikoptereket is bevet a felkelés elfojtására.