Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanótestek az autópálya mellett

Szöveg: Snoj Péter |  2012. október 16. 7:22

A 41. hét végére egy híján 2500-ra gyarapodott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez érkezett bejelentések száma. Október 8. és 14. közötti héten 89 bejelentést kaptak, amelyek közül a szakembereknek huszonkilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu kérdésére elmondta: hétfőn Fegyvernek és Örményes közelében, a vasúti sínektől pár méterre a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr egy darab 4 centiméteres magyar légvédelmi repeszgránátot emelt ki, amit később a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítettek.

Másnap, október 9-én Vácon, a Dunától mindössze öt méterre, a lakott területtől hetven méterre találtak egy darab 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, amelyet a helyszínre kiérkező járőr Érsek János törzsőrmester vezetésével a központi gyűjtőbe szállított későbbi megsemmisítésre.

A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőrt október 11-én Makó külterületére, Földeák közelébe riasztották. Az M43-as autópálya közelében ugyanis nyolc darab 42 mintájú kézigránátot, valamint 35 kilogramm gyalogsági lőszert emeltek ki a földből. A robbanószereket a helyszínen megsemmisítették.

Pénteken, 12-én Kápolnásnyékre szállt ki egy járőr Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezetésével, ahol egy darab 7,5 centiméteres repeszgránátot biztosítottak, majd egy kijelölt helyszínen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon Esztergom kertvárosában két darab RG-42 kézigránát és két kilogramm 7,6 milliméteres karabélylőszer került elő, amelyeket Bugyi Zoltán törzsőrmester és társai a központi gyűjtőraktárba szállítottak.

Címkéktűzszerész