Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békét kötöttek a Fülöp-szigeteken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 16. 8:29

Több mint negyven év után ideiglenes békemegállapodást kötött október 15-én, hétfőn Manilában a kormány a legnagyobb muzulmán lázadó szervezettel, megtéve az első lépést afelé, hogy befejeződjön Ázsia egyik leghosszabb ideje tartó, százezernyi halottat követelő felkelése.

A keretegyezményt ünnepélyes keretek között – Benigno Aquino államfő, Al Haj Murad Ebrahim, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) elnöke és Najib Razak, a felek közt közvetítő Malajzia kormányfője jelenlétében – írta alá a kormány és a front képviselője, Marvic Leonen és Mohagher Iqbal a manilai Malacanang elnöki palotában.

Az egyezmény, amelyet útitervnek tekintenek a 2016-ra tervezett végleges békeszerződésig, széles körű autonómiát kínál a muzulmánoknak a déli Mindanao szigeten, cserébe azért, hogy vége legyen a több mint negyven éve tartó erőszaknak, amely a sok áldozaton kívül az ország fejlődését is gátolja. Az önálló muzulmán terület neve Bangsamoro lesz. A 11 ezer fős lázadó sereget fokozatosan leszerelik, de ennek határidejét nem rögzíti a 13 oldalas dokumentum.

A MILF-et 1969-ben hozta létre egy professzor, miután a hadseregben megöltek több muzulmán katonát. 1976-ban a kormány és a lázadók megegyeztek fegyverszünetben és egy autonóm terület létrehozásában, de a harcok folytatódtak. A tervezett régió csak 1989-ben jött létre.

Radikális muzulmánok 1991-ben megalakították az Abu Sayyaf nevű terrorcsoportot, amely zsarolással, emberrablással és terrormerényletekkel küzd egy független államért. 2000-ben a kormánycsapatok lerohanták a Moro-lázadók egyik táborát. 2002-ben és 2008-ban újabb békekezdeményezések voltak, eredmény nélkül.

Benigno Aquino elnök tavaly decemberben Japánban találkozott a MILF-vezérrel. Tíz hónappal később – most hétfőn – aláírták az ideiglenes békemegállapodást.

A MILF-ről leszakadt lázadó frakciók és más terrorcsoportok ugyanakkor közölték, hogy folytatni akarják harcukat a teljes függetlenségért.