Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bűnösnek vallotta magát a 16 afgán civil megölésével vádolt amerikai katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 6. 18:24

A vádalkuért és a halálbüntetés elkerülésének reményében bűnösnek vallotta magát június 5-én, szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg. A vádalkut a katonai bíró jóváhagyta.

Robert Bales törzsőrmestert egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolták meg. Áldozatainak többsége nő és gyerek volt, a holttestek egy részét elégette. Az áldozatok hozzátartozói felháborodtak amiatt, hogy az egyik legsúlyosabb atrocitás elkövetője elkerülheti a halálbüntetést.

A 39 éves Bales nevében fellépő Emma Scanlan ügyvéd a Washington állambeli Seattle közelében, a Lewis-McChord Egyesített Bázison folytatott tárgyaláson egyetlen vádpontban vallotta ártatlannak ügyfelét: abban, hogy a nyomozás félrevezetése érdekében törte össze a laptopját.

A vádlott egy másik ügyvédje azt állította, hogy Bales a gyilkosságok idején „esztelen" és „megtört" volt, de jogi értelemben nem számított elmebetegnek.

A katonai ügyészség szerint Bales 2012. március 11-én pirkadat előtt egy 9 milliméteres pisztollyal, egy M-4-es gépkarabéllyal és egy gránátvetővel felfegyverkezve két falu lakóit támadta meg Kandahár tartományban. Az általa elkövetett mészárlás olyan felháborodást váltott ki Afganisztán-szerte, hogy az Egyesült Államoknak fel kellett függesztenie a katonai műveleteket az országban. A hadsereg nyomozói csak három hét elteltével jutottak el a gyilkosságok helyszínére.

Bales tettének elkövetésekor már a negyedik harci kiküldetését töltötte Afganisztánban. A törzsőrmester ügyvédjei szerint poszttraumás stresszben szenvedett, és korábban agysérülése is volt. A gyilkosságok éjszakáján ivott, és Valium nyugtatót szippantott fel.

Az amerikai katonai igazságszolgáltatási rendszerben 1961 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.