Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cameron a tárgyalások híve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 1. 8:30

A brit miniszterelnök támogatásáról biztosította a tálibokkal való béketárgyalások elvét június 29-én Kabulban. Vendéglátója, Hamid Karzai elnök kijelentette, hogy kormánya továbbra is meg akarja kezdeni az egyeztetéseket a tálibokkal, a kabuli elnöki palota elleni merénylet nem tántorította el a béke megteremtését célzó erőfeszítések folytatásától.

Cameron, aki a fegyveres erők napja alkalmából tett látogatást az Afganisztánban szolgáló brit katonáknál, majd Kabulban megbeszélést folytatott Karzai elnökkel, a közös sajtótájékoztatón rámutatott, hogy lehetőség nyílt a konfliktus megoldására. Felszólította mindazokat, akik tisztelik az alkotmányt, akik hallatni akarják hangjukat az ország jövőjének meghatározásában, hogy ragadják meg ezt a kedvező lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy a békefolyamatot Afganisztánnak kell meghatároznia, az afgánoknak kell egymással tárgyalniuk.

A tálibok a múlt héten kedden nyitották meg hivatalos képviseletüket Dohában, s jelezték, hogy készek béketárgyalásokat kezdeni az amerikai és az afgán kormányzattal. Az erőszak alkalmazásáról azonban nem tettek le, a támadások és merényletek azóta is folytatódnak egész Afganisztánban, miközben egyetlen konkrét tárgyalásról sem érkezett hír.

Az afgán elnököt nagyon feldühítette, hogy Washington bejelentette, közvetlen béketárgyalásokat kezd Dohában a tálibokkal. Felháborodásában fel is függesztette a 2014 utáni biztonsági együttműködésről folyó kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

A Cameronnal tartott sajtóértekezleten Karzai arról beszélt, hogy a közel 12 éve dúló háború lezárására csak egyetlen lehetőség maradt, mégpedig a tárgyalások. A brit miniszterelnökhöz hasonlóan szorgalmazta, hogy a tálibok üljenek le a tárgyalóasztalokhoz. Azt akarjuk, hogy legyen béke és stabilitás Afganisztánban, a tálibok térjenek vissza hazájukba, azt akarjuk, hogy legyenek részei ennek a társadalomnak és politikának, valamint dolgozzanak saját országok javára – mondta az afgán elnök, aki annak a reményének adott hangot, hogy a lehető leghamarabb megkezdődnek a tárgyalások.