Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország nem kapcsolódik be az Iszlám Állam elleni légicsapásokba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 24. 15:50

Csehország nem kapcsolódik be az Iszlám Állam elleni légicsapásokba, amelyeket az Egyesült Államok vezette koalíció indított Szíriában és korábban Irakban – mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök újságíróknak szeptember 23-án, kedden Prágában.

Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány szerint az iszlám radikálisok jelenleg nem jelentenek veszélyt a Cseh Köztársaságra. A kormányfő megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a cseh állambiztonsági tanács az ügyet ennek ellenére is megvitatja.

„Támogattuk az iraki állam stabilizációját célzó törekvéseket, de azzal nem számolunk, hogy bekapcsolódnánk ezekbe a katonai műveletekbe" – mondta Sobotka. Hozzátette: Prága már 500 tonna lőszert küldött az iszlám radikálisok ellen harcoló iraki kurdoknak.

„Amennyiben valaki azt kérdezné, hogy belátható időn belül vadászgépeket küldünk-e oda, azt válaszolom, hogy ezt nem mérlegeljük" – jelentette ki Martin Stropnicky védelmi miniszter.

A cseh állambiztonsági tanács rövidesen napirendjére tűzi a kérdést.

„A legfőbb veszélyt jelenleg azok a felkelők jelentik, akik visszatérnek a harcokból" – mondta Sobotka. „Néhány államnak olyan információi vannak, hogy ők bekapcsolódhatnának valamilyen terrorakciókba. Nekünk (Prágának) nincsenek ilyen értesüléseink" – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: a kormány nem tud arról, hogy cseh állampolgárok is harcolnának az iszlám radikálisok oldalán. Kijelentését az országos rendőrfőkapitány is megerősítette.