Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz csapással fenyegeti Libanont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 17. 8:13

Szíria kilátásba helyezte, hogy csapást mér a lázadó fegyveresek libanoni búvóhelyeire, ha Bejrút nem tesz határozott lépéseket, hogy megakadályozza lázadó csoportok Libanon felőli behatolását – jelentette március 15-én, pénteken a hivatalos SANA hírügynökség.

A szíriai külügyminisztérium csütörtök este közölte libanoni partnereivel, hogy a megelőző másfél napban Libanonból – annak északi határát átlépve – „nagy létszámú" fegyveres csoportok érkeztek Szíriába, elsősorban a Homsztól nyugatra fekvő Tell-Kalah városába. A nyilatkozat szerint a szíriai hadsereg katonái több térségben is „csapásokat mérnek az ellenségre, de a terroristák Szíriába való behatolása folytatódik". A nyilatkozat leszögezi, hogy „Szíria türelme véges", még ha „eddig tartózkodott is attól, hogy libanoni területen mérjen csapást a fegyveres bandákra".

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa pénteken arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy a szíriai válság Libanon fennmaradását fenyegeti. „A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy a szíriai válság létében fenyegeti Libanont, és az eddiginél sokkal erősebb támogatást kell nyújtania" az országnak – mondta újságíróknak Bejrútban.

A szíriai fegyveres konfliktusnak a szomszédos Libanonra tett hatásai miatt mélységesen aggódik az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A testület által helyi idő szerint csütörtökön kiadott nyilatkozat a két ország határövezetében ismétlődően előforduló incidenseket mellett kitért arra a negatív hatásra is, amelyet az egyre növekvő menekültáradat gyakorol Libanonra. Az országban a szöveg szerint már 360 ezer szíriai menekült tartózkodik.

Damaszkusz azzal gyanúsítja Jordániát, hogy nemrégiben megnyitotta a határát, dzsihádistákat és fegyvereket engedve át Szíria déli részébe – közölte egy damaszkuszi biztonsági illetékes. „Sajnáljuk Jordánia megváltozott magatartását, amely mintegy tíz napja megnyitotta a határát, átengedi a dzsihádistákat és a Szaúd-Arábia által vásárolt horvát fegyvereket. Ez a magatartás csak tovább fokozhatja a konfliktust és növelheti az áldozatok számát" – mondta a nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető, aki a Szíriával ellenséges országok nyomásának tudta meg a jordán álláspont megváltozását.

Egy héttel korábban a Jutarnji List című befolyásos horvát lap azt írta, hogy Horvátországon keresztül szállítottak fegyvereket és lőszert november és február között szíriai lázadóknak egy az Egyesült Államok által szervezett tranzakcióban. A lap szerint az adott időben 75 török és jordániai polgári teherszállító repülőgép szállt fel a zágrábi repülőtérről, amelyekkel a Jutarnji List becslései szerint 3000 tonna fegyvert és lőszert vittek.

A szíriai háború kezdete óta a damaszkuszi vezetés először alakított tárgyalócsoportot, amelynek összetételét pénteken a Kommerszant című orosz napilap közölte. Az újság tudomása szerint Bassár el-Aszad államfő Vael Nadír al-Halaki kormányfőt, Kadri Dzsamil első miniszterelnök-helyettest, Ali Haidar nemzeti megbékélési minisztert, Omran Zoabi információs minisztert és Joseph Sweid államminisztert jelölte ki az ellenzékkel való tárgyalásokra.

Szakértők haladásként előrelépésként értékelik a szíriai elnök döntését – jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója.

Az Európai Unió csütörtöki-pénteki csúcstalálkozójának napirendjén a szíriai helyzet is szerepelt, de nem született egyetértés a lázadónak szállítandó fegyverekre vonatkozó embargó feloldásának kérdésében. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken megerősítette: az állam- és kormányfők tanácskozásán szóba került a szíriai fegyverembargó kérdése, amelyet a külügyminiszterek már jövő heti informális találkozójukon, Dublinban megvitatnak majd.

Az osztrák védelmi miniszter arra figyelmeztetett pénteken, hogy a szíriai fegyverembargó feloldása csak súlyosbítaná a helyzetet, és Ausztriának őrködnie kell a térségben tartózkodó ENSZ-katonái biztonságán. Gerald Klug véleménye szerint az Európai Unióban korábban elhatározott korlátozás eltörlése nyomán sokkal több fegyver érkezne a háborús övezetbe, és senki sem tudja, hogy azok végül kinek a kezében kötnek ki.

Leállították őrjárataikat a Golán-fennsíkon az ENSZ tűzszüneti megfigyelői, miután egy osztagukat szíriai lázadók túszként tartották fogva három napon át a múlt héten – közölték diplomáciai források. A tűzszünet betartását és a csapatok szétválasztását felügyelő erő (UNDOF) mindössze ezerfős, és nincs felfegyverezve. Az ENSZ békefenntartó műveleteinek központja az incidens miatt úgy döntött, hogy „korlátozza" mozgásukat. Már több ország bejelentette, hogy hazaviszi az UNDOF-ban szolgáló katonáit, és ezzel kétségessé vált az 1974 óta működő misszió jövője. Az erőben Fülöp-szigeteki, indiai, horvát és osztrák katonák szolgálnak. Manila és Zágráb már jelezte, hogy kivonja csapatait Szíriából, Japán már meg is tette ezt.