Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dempsey: hiba lenne fokozni a dzsihadisták elleni légicsapásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 9. 22:41

Hiba lenne siettetni a dzsihadisták elleni koalíció légicsapásait – jelentette ki Martin Dempsey amerikai tábornok március 8-án, vasárnap a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajón tett látogatásakor.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke katonák előtt arról beszélt, hogy „stratégiai türelemre" van szükség abban a harcban, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam szervezete ellen vív Irakban és Szíriában.

„Szőnyegbombázást zúdítani Irakra, nem jelentene megoldást", időt kell adni a kellő felderítési adatok begyűjtésére – hangoztatta Martin Dempsey a koalíciós hadműveletekben február vége óta részt vevő francia hadihajó fedélzetén, a Perzsa-öbölben.

„Felelősek vagyunk azért, hogy légierőnket nagyon pontosak alkalmazzuk" – magyarázta a tábornok, azt hangoztatva, hogy a légitámadások ütemének fokozása csak növelné a civil áldozatok számát, ami viszont tápot adna a dzsihadisták propagandájának.

Az amerikai fegyveres erők első számú katonai vezetője, akit Pierre de Viller francia vezérkari főnök fogadott a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón, kitért arra, hogy a bombázások gyakorisága függ az iraki hadsereg szárazföldi képességitől is, valamint attól, hogy a bagdadi kormány kész-e megbékélni a biztonsági erőkkel szemben bizalmatlan szunnita arab lakossággal.

Azt a tényt, hogy az iraki lakosságnak ez a része kirekesztettnek érzi magát az elmúlt évek síita többségű kormányának politikája miatt, az Iszlám Állam szervezete a maga javára fordította, amikor tavaly júniusban hatalmas területeket hajtott uralma alá Irak szunnita többségű északi és nyugati részén.

Francia tisztek szerint a Perzsa-öbölben nyolchetes küldetést teljesítő Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról naponta 10-15 harci gép indul Irak feletti bevetésre. Dempsey tábornoknak a francia hadihajón tett szokatlan látogatása a francia hírügynökség szerint azt mutatja, hogy a két hadsereg és a két ország általában is jó viszonyt ápol egymással, maga mögött hagyva az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziója nyomán keletkezett nézeteltéréseket.