Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy éve nem volt sikeres akciójuk a szomáliai kalózoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 3. 17:32

Olyan hatékony a szomáliai kalózkodás elleni küzdelem, hogy a kalózok közel egy éve nem voltak képesek sikeres akciót végrehajtani – közölte helyi idő szerint május 2-án, csütörtökön New Yorkban, az ENSZ székhelyén Donna Leigh Hopkins, a térségbeli kalózkodás ellen létrejött nemzetközi kontaktcsoport elnöke.

Az amerikai diplomata a nemzetközi haditengerészeti erők összehangolt erőfeszítéseinek és a hajók fokozott biztonsági intézkedéseinek, így a fegyveres őrök alkalmazásának tulajdonítja a sikert. Vannak azonban más tényezők is, köztük mintegy 1140 szomáli kalóz bebörtönzése 21 országban, „ami kezdte megfakítani a kalózkodás dicsőségét" – tette hozzá.

Szomáliai tengeri kalózok 46 hajót raboltak el 2009-ben, 47-et 2010-ben, de csak 25-öt 2011-ben, ami az új fedélzeti védelem hatékonyságát mutatta. 2012-ben 75 támadást jelentettek a szomáli partok közeléből és az Ádeni-öbölből – szemben a 2011-es 237-tel -, s a támadók csak 14 hajót tudtak elrabolni a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint.

„A kalóztámadások száma legalább 75 százalékkal csökkent – mondta Donna Leigh Hopkins egy interjúban. – Vannak még támadások, de 2012 májusa óta nem volt sikeres akció. Május 12-én lesz az egyéves évfordulója annak, hogy nem sikerült hajót elrabolni Szomália partjai közelében."

A szomáliai kalózkodás elleni küzdelem állását vitatták meg szerdán az ENSZ-ben a 85 országot, nemzetközi szervezeteket és a magánszektor képviselőit tömörítő kontaktcsoport tanácskozásán. Hopkins és a csoport jogi bizottságának elnöke, Thomas Winkler dán nagykövet hangsúlyozta, hogy az eredmények ellenére nincs ok önelégültségre, mert az elrabolt hajókért és legénységükért megszerezhető millió dolláros váltságdíjak még sok fiatalt csábítanak e tevékenységre.