Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptomi helikopterek fegyveresekre csaptak le a Sínai-félszigeten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 4. 13:29

Helikopterekkel csaptak le fegyveresek búvóhelyére kedden a Sínai-félsziget északi részén – közölte az egyiptomi biztonsági erők tisztségviselője szeptember 3-án, kedden.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő azt állította, hogy a rajtaütés során két helikopterrel két különböző helyszínen – a Sejk-Zuvajed városától délre, a gázai határ közelében fekvő al-Mukataában és Túmában – összesen mintegy tizenhárom rakétát lőttek ki fegyveres csoportokra.

Az AP hírügynökség információi szerint a fegyveresek közül mintegy „tucatnyian" meghaltak, illetve megsebesültek, a harcok pedig még mindig folynak. Arról nem tettek említést az egyiptomi hatóságok, hogy a katonák pontosan felmérték-e a halottak számát.

A fegyveresek, akiknek a többsége a Sínai-félsziget északi részén rejtőzködik július 3-a óta, amikor a hadsereg megbuktatta az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszi államfőt, a térségben szinte napi rendszerességgel támadják a rendőröket, katonákat és civileket.

A Sínai-félszigeten „törvényen kívüli állapot" uralkodik a Hoszni Mubarak elnök megbuktatásával végződött felkelés óta. A térség, ahol a központi hatalommal régóta konfliktusban álló beduinok élnek többségben, a radikális iszlamisták búvóhelye is, akik itteni támaszpontjaikról intéznek támadásokat Izrael ellen.