Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymásra mutogatnak Palmüra miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 15. 20:27

Nagyon gyorsan menekültek el a szíriai kormányerők Palmürából, lehetővé téve, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei rátegyék a kezüket az ott lévő fegyverekre és hadianyagra – állapította meg helyi idő szerint december 13-án, kedden Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

„Úgy tűnik, az Oroszország támogatását élvező rezsim annyira Aleppóra összpontosít, hogy elfelejtettek belenézni a visszapillantó tükörbe" – fogalmazott Davis.

Palmürát vasárnap foglalták el ismét a szélsőségesek. A terroristák először tavaly májusban foglalták el a romvárost, amely az UNESCO Világörökség része. A kormányerők orosz segítséggel kilenc hónappal ezelőtt foglalták vissza Palmürát.

Jeff Davis szerint Palmüra visszahódítása az Iszlám Állam egyik legjelentősebb ellentámadását jelenti.

Moszkva az amerikai együttműködés hiányát okolta a város ismételt elestéért. John Kirby, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint viszont sem a szíriai rezsim, sem Oroszország nem akar az Iszlám Állam ellen harcolni, Damaszkusz és Moszkva is beéri az ellenzék eltiprásával, akárhány ember életébe is kerül.