Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre romlik a biztonsági helyzet Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 15. 14:35

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették. Az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából. A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták. Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették.

A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől. A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.