Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt özvegy Horthy Istvánné, Edelsheim Gyulai Ilona grófnő

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 21. 7:29

A keleti harctéren repülő hősi halált halt Horthy István kormányzóhelyettes volt feleségét április 18-án csütörtökön, 95 éves korában érte a halál angliai otthonában, Lewes városában.

Az 1918. január 14-én Budapesten született Edelsheim Gyulai Ilona grófnő gyerekkorát a családi birtokon töltötte a felvidéki Felsőelefánton. 1940-ben férjhez ment a kormányzó idősebbik fiához, Horthy Istvánhoz. Rövid házasságukból egy fiúgyermek származott. Férje 1942 májusában tartalékos repülő főhadnagyi rendfokozatban, önként ment ki a szovjet frontra, ahol 1942. augusztus 20-án repülőbaleset következtében vesztette életét. Felesége ezalatt a kijevi magyar hadikórházban teljesített szolgálatot, de a kormányzóhelyettes halála után is tovább dolgozott, mint vöröskeresztes nővér. A fiatalasszony a munka mellett – továbbra is a Várpalotában lakva – nevelte István fiukat, amelyben a mindig segítőkész kormányzóné is segítségére volt.

1595952941

1944-ben sógorával és apósával együtt tevékeny részese volt a kiugrás előkészítésének. Közreműködött a moszkvai titkos fegyverszüneti delegációval történő kapcsolattartásban, a rádióüzenetek megfejtésében. A nyilas hatalomátvételt követően a németek fogságába került, akik fiával együtt őt is Németországba hurcolták. Az idős kormányzót és családját követte az emigrációba is és Portugáliában telepedett le. Ott ismerkedett meg második férjével, Guy Bowden brit lovassági ezredessel, akivel 48 évet élt házasságban.

Az egypártrendszer megszűnése után egyre többet járt haza Magyarországra és sokat tett azért, hogy Horthy Miklós kormányzó és a Horthy-család megítélése a történelmi tényeknek megfelelően kiegyensúlyozottabbá váljon a magyar közvéleményben. Özvegy Horthy Istvánnét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként. Nagy sikerű emlékiratai Becsület és kötelesség címmel jelentek meg.

1595952941

A példamutató életet élt Edelsheim Gyulai Ilona grófnő hamvait a kenderesi Horthy-kriptában fogják végső nyugalomra helyezni, ahová mindkét férjét is temették.