Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először vesztett katonát Szlovákia Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 10. 18:21

Afganisztánban szolgáló szlovák katonákra nyitott tüzet az afgán hadsereg egyik katonája július 9-én, kedden, egy szlovák katona meghalt, többen megsérültek – jelentette be Martin Glvác, a szlovák védelmi tárca vezetője sajtótájékoztatón Pozsonyban.

A lelőtt katona az Afganisztánban állomásozó szlovák katonai kontingens első halálos áldozata. Legutóbb 2006 novemberében, Irakban egy robbantásos támadás során öltek meg külföldön tartózkodó szlovák katonát.

Az incidens Kandahárban, a NATO-egységek által használt repülőtéren volt, közölte a repülőtér parancsnokára hivatkozva az AP hírügynökség.

A szlovák szaktárca úgy tudja: a támadásra akkor került sor, amikor a szlovák katonák gyakorlatoztak, ekkor nyitott rájuk tüzet az afgán hadsereg egyik katonája egy őrtoronyból.

A halálos áldozaton kívül hatan megsérültek, közülük ketten súlyosan. Az afgán támadót elfogták és őrizetbe helyezték, tettének okát egyelőre nem közölték.

A szlovák védelmi tárca vezetője élesen elítélte a támadást és közölte: az nem lesz hatással a NATO-kontingens kötelékében Afganisztánban állomásozó szlovák katonák további ottlétére.

„Ha ennek a szégyenletes tettnek az elkövetője azzal számolt, hogy megfélemlít minket és a csapatok visszahívását éri el, akkor azt üzenem neki, pont az ellenkezőjét érte el" – fogalmazott Glvác. Hozzátette: az Afganisztánban állomásozó szlovák katonák 2014 után is állomáshelyükön maradnak.

Fotó: mod.gov.sk