Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt egy ENSZ-megfigyelő az izraeli-szír határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 27. 11:55

Eltűnt egy ENSZ-megfigyelő a Golán-fennsíkon – közölte február 25-én, hétfőn a világszervezet. Eduardo del Buey, az ENSZ helyettes szóvivője nem árulta el, hogy a szíriai-izraeli tűzszünet betartását figyelő ENSZ-misszió (UNDOF) katonájának vagy civil alkalmazottjának veszett nyoma.

Az 1150 fős megfigyelő misszióban osztrák, horvát, indiai, japán és Fülöp-szigeteki katonák vesznek részt. A misszió polgári részének összetételéről nincs adat a világszervezet honlapján.

Az UNDOF-ot 1974 májusában hozták létre az 1973 októberi izraeli-arab háború nyomán, a tűzszünet és a szíriai-izraeli csapatszétválasztás ellenőrzésére.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban arra figyelmeztetett, hogy a szíriai konfliktus kiéleződésével, nő a „katonai aktivitás" az izraeli-szíriai határ térségében. Tavaly decemberben azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy több ízben megsértette az 1974-es megállapodást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szíriai kormányerők és az ellenzék fegyveresei többször összetűztek az egyezmény által létrehozott fegyvermentes övezetben.

CímkékENSZmisszió