Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: háborús bűn a régészeti emlékek pusztítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 14. 20:42

Háborús bűnként el kell ítélni a közel-keleti régészeti emlékek lerombolását és kifosztását, például az olyan cselekedeteket, mint amilyeneket az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet követett el Irakban – jelentette ki május 13-án, szerdán az egyiptomi fővárosban, Kairóban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója.

Irina Bokova drámai hangú felhívása egy konferencián hangzott el, amelyet válaszul szerveztek arra, hogy az IÁ szélsőséges csoport Irakban régészeti műemlékeket tett tönkre, Egyiptomban, Líbiában és Szíriában pedig régiségeket csempészett. Bokova szerint az ilyen lépések a háborús taktika részét jelentik a régióban.

A főigazgató kiemelte: „Nagy a tét. A régészeti lelőhelyek, múzeumok rombolása és fosztogatása minden korábbinál nagyobb mértéket ölt. A kulturális örökség megsemmisítése, a kulturális tisztogatás a háborús taktika része, hogy azzal félemlítsék meg a lakosságot, abból pénzeljék bűnös tevékenységüket, és elterjesszék a gyűlöletet".

Hozzátette, hogy ezt a fajta cselekedetet háborús bűnnek kell tekinteni.

Az IÁ által az internetre nemrégiben feltett egyes felvételeken azt lehetett látni, hogy a fegyveresek Irakban kalapácsokkal verik szét az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél a szárnyas bikákat, illetve szétfűrészeltek padlóreliefeket Asurbanipal ókori asszír uralkodó egykori palotájában. A videók hatalmas nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Szakértők szerint a nagy alakú tárgyakat a szélsőségesek a videofelvételek „kedvéért" verték szét kalapácsokkal, míg a szállítható kisebb szobrokat, maszkokat és ókori ékírásos agyagtáblákat Törökországba csempészték különböző kereskedőkhöz, hogy onnan azok eljussanak a régiségek „feketepiacára".

Deborah Lehr, a kairói konferencia fő szervezőjének számító Régészeti Koalíció elnevezésű csoport képviselője arról beszélt, hogy a Szíriából, Irakból kicsempészett régiségek értéke dollármilliárdokra rúg.