Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-katonákat raboltak el a Golán-fennsíkon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 9. 8:30

Fegyveresek elraboltak négy Fülöp-szigeteki ENSZ-katonát május 7-én, kedden a Golán-fennsíkon. A kéksisakosok éppen járőrszolgálatot teljesítettek, amikor túszul ejtették őket.

Nem sokkal később a magát Jarmúk Brigádok Mártírjainak nevező, Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló csoport Facebook-oldalán bejelentette, hogy az ENSZ-megfigyelők a szervezet őrizetében vannak.

Márciusban ugyanez a csoport huszonegy ENSZ-kéksisakost – ugyancsak Fülöp-szigeteki katonákat – ejtett túszul, de három nap múlva szabadon engedte őket.

A térségben állomásozó kéksisakosok a Golán-fennsíkon ellenőrző tevékenységet folytató, mintegy 1000 fős ENSZ-erő (UNDOF) tagjai. Ez a misszió a Szíria és Izrael között 1974-ben létrejött tűzszünetet felügyeli. A kötelék főleg osztrák, indiai és Fülöp-szigeteki katonákból áll.

A márciusi túszejtéskor a lázadók foglyaik szabadon engedése fejében a kormányerők visszavonását követelték egy közeli településről. Túszaikról azt állították, hogy „vendégként" vannak náluk, de hozzátették: ha a szíriai kormányerők nem távoznak, fogolynak fogják tekinteni őket.

Ezúttal nem álltak elő követeléssel, azt állították ugyanakkor, hogy a négy békefenntartó katonát biztonságuk érdekében ejtették foglyul. Azt hangoztatták, hogy az Aszad-rezsim erőteljes katonai jelenléte, továbbá meg nem nevezett „bűnöző elemek" jelenléte veszélyt jelent a békefenntartók számára.

Az UNDOF szóvivője közölte, hogy erőfeszítéseket tesznek az elhurcolt ENSZ-katonák szabadon bocsátása érdekében.