Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-konvojt támadtak meg Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 14. 22:33

Legalább hét helyi járókelő meghalt egy ENSZ-konvoj elleni robbantásos merényletben a szomáliai főváros nemzetközi repülőterének közelében február 13-án, csütörtökön.

A robbantásban a világszervezet egy munkatársának sem esett baja, csupán az ENSZ egy járműve szenvedett kárt. A konvoj négy testőre kisebb sérüléseket szenvedett.

A támadásért az al-Shabaab terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartóinak bázisaként is szolgáló mogadishui repülőtér közvetlen közelében végrehajtott támadás megfigyelők szerint azt jelzi, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetségben álló al-Shabaabbal meggyengülése ellenére is számolni kell Szomáliában.

A gyakran hamis információkat közlő terrorszervezet azt állította, hogy az akcióban „három ENSZ-es fehér ember", valamint 13 őket őrző szomáliai katona halt meg. Ugyanakkor a hatóságok szerint a forgalmas kereszteződésben történt robbantásban hét járókelő vesztette életét és további 15 ember megsérült.

Mogadishut az előző este és a múlt héten is aknavetőkkel lőtték ismeretlenek. A szomáliai fővárosban tavaly 22 ember, köztük a világszervezet munkatársai vesztették életüket, amikor az al-Shabaab robbantásos merényletet követett el az ENSZ helyi képviselete ellen.

A sokak által „bukott államnak" tartott Szomáliában Sziád Barré diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatos polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés.

Az al-Shabaab 2006 és 2011 között jelentős közép- és dél-szomáliai területeket tartott ellenőrzése alatt, köztük Mogadishut is. Az állításuk szerint dzsihádot, azaz muzulmán szent háborút vívó iszlamistákat az Afrikai Unió ENSZ által is támogatott csapatai 2011-ben űzték el a fővárosból, azóta a csoport ereje elemzők szerint csökkenőben van.

Ugyanakkor tavaly a szervezet nagy nemzetközi figyelemre tett szert, amikor fegyveresei megtámadtak egy bevásárlóközpontot a szomszédos Kenya fővárosában, és ott több mint 60 embert öltek meg.