Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: közel 900 polgári személyt öltek meg szeptemberben Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 2. 19:57

Közel 900 polgári személyt öltek meg szeptemberben Irakban a felekezetek közötti, egyre fokozódó erőszakhullámban – közölte október 1-jén, kedden az ENSZ. A vérengzések többségét szunnita iszlamista fegyveresek követték el. A 887 polgári személyen kívül a biztonsági erők 92 tagja is meghalt.

Ezzel 2013-ban összesen 5740 embert öltek meg eddig, azaz többet, mint 2012 egészében, amikor – 2009 óta először – az amerikai katonák 2011. decemberi kivonását követően nőtt az egy év alatt megölt civilek száma.

A legvéresebb erőszakos cselekményeket Bagdad kormányzóságban követték el.

„Miután a terroristák válogatás nélkül vesznek célba irakiakat, felszólítom a politikai vezetőket, fokozzák a nemzeti párbeszéd és a megbékélés megteremtésére irányuló erőfeszítéseiket" – hangsúlyozta Nikolaj Mladenov, az ENSZ iraki különmegbízottja.

A 2006-2007-es tetőpont után csökkent az erőszak, miután szunnita törzsi harcosok összefogtak az amerikai katonákkal az al-Kaida visszaszorítására. A nemzetközi terrorhálózat azonban idén újból megerősödött a síita kormányzattal szembeni elégedetlenség miatt: ez utóbbit a kisebbségi szunniták azzal vádolják, hogy másodrendű állampolgárokként kezeli őket.

A szomszédos Szíriában dúló polgárháború, amelyben számos szunnita harcol a síita Irán támogatta vezető megbuktatásáért, szintén közrejátszik a kényes iraki felekezetközi egyensúly kibillenésében.

Kedden egyébként egy öngyilkos merénylő hajtott neki egy tikríti rendőrőrs épületének, és felrobbantotta magát. A támadásban legalább két őr meghalt. Ezután két rendőrnek öltözött férfi hatolt be az épületbe, egy tűzszerész egység támaszpontjára, és közel egy órás tűzharcot vívott a bent tartózkodókkal. Három rendőrt lelőttek, közöttük egy ezredest, mire a rendőröknek sikerült végezniük velük.