Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik az amerikai-japán védelmi együttműködést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 19. 15:50

Az Egyesült Államok erősíti védelmi együttműködését Japánnal – derült ki az amerikai–japán külügyminiszteri és védelmi miniszteri tárgyalásokon Washingtonban.

Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója és James Mattis védelmi miniszter elsősorban az észak-koreai fenyegetésről tárgyalt Kono Taro japán külügyminiszterrel és Onodera Icunorival, a szigetország védelmi miniszterével. A megbeszéléseken szó esett Kína területi követeléseiről, konkrétan a Japán fennhatósága alatt álló lakatlan Szenkaku-szigetekről is.

A sajtótájékoztatón az amerikai védelmi miniszter az észak-koreai fenyegetésre utalva közölte: felgyorsítják az amerikai–japán védelmi együttműködésre még 2015-ben elfogadott irányelvekben foglaltak megvalósítását, annak érdekében, hogy a Japánban és Guamon állomásozó amerikai csapatok naprakészek legyenek.

„Bármilyen fenyegetés Észak-Korea részéről hatékony és egységes válaszra talál majd" – szögezte le James Mattis, hozzátéve, hogy amennyiben Észak-Korea rakétát indítana az Egyesült Államok szövetségesei felé, az amerikai légierő kész azonnal elfogni a rakétát. Japán kollégája, Onodera Icunori hozzátette: Tokió és Washington együttműködésének erősítését az észak-koreai fenyegetés indokolttá teszi.

Rex Tillerson megismételte az amerikai álláspontot, miszerint Észak-Korea rakétakísérletei elfogadhatatlanok, és Phenjannak azonnal fel kell hagynia velük. Leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei felkészültek a katonai válaszra, de szívesebben rendeznék a kérdést diplomáciai úton.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Washington „fenntartások nélkül" tiszteletben tartja az amerikai–japán biztonsági egyezményt, majd kifejtette, hogy a Szenkaku-szigetek – amelyre Kína területi igényeket támasztott – Japán fennhatósága alá tartozik, ezt az Egyesült Államok elismeri, Tokióval együtt ellenez minden olyan lépést, amely aláásná a szigetcsoport japán közigazgatását, és a területi vitában védelmet biztosít Tokiónak.

Kono Taro, a japán diplomácia irányítója a sajtótájékoztatón közölte: tekintettel az észak-koreai fenyegetésre, Tokió megerősíti védelmi képességeit, és 500 millió dollárt fordít a kelet-ázsiai térség tengerészeti biztonságának növelésére.

A japán politikus hozzátette: egyetértett amerikai tárgyalópartnereivel abban, hogy növelni kell a nyomásgyakorlást Phenjanra annak érdekében, hogy hagyjon fel atomfegyver-programjával. Leszögezte, hogy Tokió bátorítja Pekinget a nyomásgyakorlásra.

Az amerikai közszolgálati rádió (NP) a Pentagon egyik – neve elhallgatását kérő – tisztségviselőjére hivatkozva arról adott hírt, hogy a jövő héten Japánban folytatódik a közös amerikai–japán hadgyakorlat.