Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eszmecserét folytatott a szudáni katonai tanács az amerikai ügyvivővel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. április 15. 16:58

Eszmecserét folytatott az Egyesült Államok szudáni ügyvivője és a kartúmi átmeneti katonai tanács helyettes vezetője a szudáni biztonsági helyzetről április 14-én, három nappal Omar al-Besír államfő megbuktatása után. Mohamed Hamdán Daglo az elnöki palotában találkozott Steven Koutsis amerikai ügyvivővel. A találkozóról az állami média közölt képeket.

A SUNA szudáni állami hírügynökség jelentése szerint Daglo tájékoztatta az amerikai diplomatát azokról az intézkedésekről, amelyeket az új vezetés tesz a biztonság és stabilitás megőrzéséért. Az északkelet-afrikai országban tavaly december óta rendszeresek a tüntetések az egyre nyomorúságosabb életkörülmények miatt. A hadsereg csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves el-Besírt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett meg a polgári kormányzás bevezetéséig. A szudáni tiltakozó megmozdulások szervezői felszólították a hadsereget, hogy „azonnali hatállyal és feltétel nélkül" adják át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak.

A tüntetések mögött álló politikai pártok és mozgalmak szombat éjszakai közös közleményükben jelezték, hogy folytatják az utcai megmozdulásokat, amíg nem teljesülnek követeléseik. A civilek kormányzásba való bevonására sürgette a szudáni hadsereget az Egyesült Államok is az el-Besír megbuktatásával kapcsolatos első reagálásában.

„A szudáni népnek kell megválasztania vezetőit", márpedig „a szudáni nép világossá tette, hogy egy civil vezetésű átmenetet akar"", aminek két évnél hamarabb létre kell jönnie – mondta Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő a sajtó előtt.