Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évek óta tavaly haltak meg a legtöbben Irakban merényletek miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 2. 15:18

Évek óta a tavalyi esztendő volt a leggyászosabb Irakban a terrorcselekmények halálos áldozatainak számát tekintve. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének iraki missziója január 1-én, szerdán tette közzé adatait, melyek szerint 7818 polgári személy vesztette életét merényletekben, a biztonsági erők embereivel együtt pedig 8868.

Csupán decemberben 759 ember halt meg, közülük 661 volt a civil áldozat. Irakban áprilistól szabadult el az erőszak, miután a síita vezetésű kormány lecsapott a szunniták – az iszlám másik fő, a síitával ellenséges ágának – egy táborára. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki ága kihasználta a vallási ellentéteket és a szíriai belháborút arra, hogy újrarendezze sorait, és sorra követte el civilek ellen merényleteit főként Bagdad síiták lakta részein, zömmel autókba rejtett robbanószerkezetekkel – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Pakisztán is szerdán tette közzé saját, erőszak szülte gyászmérlegét 2013-ról. Ott 1532-en haltak meg terrorista merényletekben – összesen 324 robbantásban – tavaly, 4049-en pedig megsebesültek. A legtöbb merényletet távirányítással követték el. Öngyilkos akcióból 39 történt az országban, ezek összesen 764 emberrel végeztek. A merényleteket zömmel a pakisztáni tálibok vállalták magukra.