Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezernél több terroristával végeztek az iraki erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 12. 9:38

Június 9-ei, csütörtöki közlés szerint eddig több mint 1200 dzsihadistával végeztek a kormányerők a Fallúdzsa visszafoglalásáért indított hadművelet során.

A májusban indult műveletben eddig 1270 szélsőségessel végeztünk, a megölt fegyveresek 35 százaléka külföldi zsoldos volt – mondta a tárcavezető az asz-Szúmaríja iraki televízióban. A minisztérium szerint a hadsereg egységei Fallúdzsa környékén 10 fontos települést foglaltak el az IÁ-tól.

A hadművelet kezdete óta a hadsereg 2700 családot, körülbelül 18 ezer embert menekített ki a szélsőségesek uralta városból – tette hozzá Obeidi.

Az ENSZ szerdán közzétett adatai szerint 90 ezer ember rekedhetett Fallúdzsában, akiket az IÁ halálosan megfenyegetett, hogy ne merészeljenek elmenekülni.

A csaknem két hete indult hadműveletben a szárazföldi csapatokat iraki, illetve az amerikai vezetésű katonai koalíció harci repülőgépei támogatják. Emellett az iraki különleges alakulatok egységei több irányból nyomulnak előre Fallúdzsa belvárosa felé, számos kerületben pedig utcai harcok folynak.

Fallúdzsa 50 kilométerre nyugatra található Bagdadtól, ez volt az első iraki város, amely az IÁ ellenőrzése alá került, 2014 januárjában, már fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet az elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltotta „kalifátusát". A háborút megelőzően a mintegy 350 ezer lakosú Fallúdzsa Irak egyik legnagyobb városa volt.