Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fájdalomdíj a Kindertransport élő tagjainak

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. december 19. 15:37

Németország beleegyezett abba, hogy egyszeri, 2500 eurós jelképes fájdalomdíjat fizet az egykori úgynevezett Kindertransport még élő tagjainak – jelentette be hétfőn a berlini kormány és a holokauszttúlélők kártérítéséről vele régóta tárgyaló szervezet.

A Kindertransport tagjai voltak azok a gyerekek – főleg zsidók – akiket zsidószervezetek 1938 és 1940 között kimenekítettek az európai kontinensről Nagy-Britanniába.

Az 1938 novemberi németországi zsidóellenes pogromok, a „kristályéjszaka" hatására a brit kormány belegyezett abba, hogy menekültként befogad meghatározatlan számú zsidó gyermeket a náci Németországból és az általa magához csatolt európai országokból. Ezért németországi zsidószervezetek megtervezték a gyerekek kimenekítését a kontinensről, és az első gyermekcsoport 1938. december 2-án megérkezett az angliai Harwichba.

Németországból az utolsó csoport a második világháború első napján, 1939. szeptember 1-jén indult el. A kontinensről az utolsó csoport pedig Hollandiából 1940. május 14-én, amikor a holland hadsereg kapitulált a náciknak. Összesen mintegy 10 ezer gyereket sikerült kimenekíteni Németországból, Ausztriából, Csehszlovákiából és Lengyelországból, és közülük mintegy 7500 volt zsidó a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum adatai szerint. A gyerekeknek körülbelül a felét nevelőszülőknél helyezték el, másokat szállodákban, iskolákban vagy farmokon. Közülük sokan maradtak Nagy-Britanniában, mások az Egyesült Államokban, Izraelben, Kanadában, Ausztráliában vagy egyéb országokban telepedtek le.

Közülük azonban csak mintegy ezer élhet már, nagyjából felük Nagy-Britanniában – közölte Greg Schneider, a német kormánnyal kártérítésekről tárgyaló, New York-i központú szervezetnek, a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájának (Claims Conference) a képviselője. A 2500 eurós egyszeri fájdalomdíj „szenvedéseik szimbolikus elismerése" – jelentette ki Schneider. Ezek a ma már legalább nyolcvanegynéhány éves egykori gyerekek mint életük legmeghatározóbb eseményeként tekintenek vissza kimenekítésükre, amely – legtöbbjük esetében – egyúttal azt jelentette, hogy örökre búcsút mondtak szüleiknek, hozzátartozóiknak. „Csaknem mindegyikük szüleit – akik hazájukban maradtak – koncentrációs táborban pusztították el a holokauszt idején" – mondta Schneider az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

A szóban forgó egykori gyerekek közül egyesek az 1950-es években már kaptak kisebb összegeket fájdalomdíjul, de ez nem akadálya annak, hogy most is megkapják a 2500 eurót – közölte a Claims Conference. Németország 1952 óta összesen több mint 80 milliárd dollárt (70 milliárd euró) fizetett ki a nácik általi üldöztetés áldozatainak.