Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fallúdzsa központjában mértek csapást az Iszlám Államra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 18. 19:21

Az iraki különleges erők június 17-én, pénteken behatoltak az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő Fallúdzsa központjába, és heves harcok árán elfoglaltak egy kormányzati épületegyüttest – közölte egy iraki parancsnok.

Hajder al-Obejdi az AP amerikai hírügynökségnek beszámolt arról is, hogy a katonák jelenleg a központi kórház felett igyekeznek átvenni az ellenőrzést az Irak középső részén található városban.

A parancsnok elmondta: a különleges erők helyi idő szerint reggel hat órakor, a szélsőséges dzsihadistákkal vívott összecsapások után léptek be a városközpontba, és kitűzték az iraki zászlót a visszafoglalt komplexumra, amely a helyi tanács, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok épületeiből áll.

A hadsereg előzőleg felszabadította a déli városrészt, aminek köszönhetően több mint harmincezren tudtak elmenekülni onnan. Félő viszont, hogy Fallúdzsa központjában még mindig emberek tízezrei lehetnek, akiket az Iszlám Állam védőpajzsként használhat.

Az iraki rendőrség megerősítette a hadsereg előrenyomulását. Raed Saker Dzsavdat országos főkapitány elmondta, hogy a kormányzati épületegyüttes feletti ellenőrzés megszerzése az „állami fennhatóság helyreállítását" jelenti a fővárostól csupán ötven kilométerre nyugatra található Fallúdzsában, amelyet 2014-ben foglaltak el a szélsőséges iszlamisták.

Az iraki hadsereg májusban indított nagyszabású offenzívát a város visszaszerzésére. A hadműveletet a levegőből a Washington vezette nemzetközi koalíció és az iraki légierő is támogatja.

Fallúdzsa a második legnagyobb olyan város az országban, amely az Iszlám Állam kezén van. A település visszafoglalásától a kormány fordulatot vár az Irak északi és nyugati területeit megszállás alatt tartó terrorszervezet elleni küzdelemben. A végső cél az Iszlám Állam iraki fellegvárának, Moszulnak a visszavétele.