Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvermentes övezet jöhet létre Szudán és Dél-Szudán között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 13. 22:10

Szudán és Dél-Szudán kivonja katonáit a közös határ menti régióból, létrehozva ezáltal a két ország között régóta tervezett demilitarizált övezetet – derült ki március 11-én, hétfőn diplomáciai forrásokból.

A kartúmi és jubai vezetés képviselői az etióp fővárosban, Addisz-Abebában az Afrikai Unió (AU) közvetítésével állapodtak meg a csapatkivonás menetrendjéről. A dél-szudáni hadsereg szóvivője hétfőn közölte: Salva Kiir államfő elrendelte a katonák kivonását a két ország ütközőzónájából.

Omar el Besir szudáni és Salva Kiir dél-szudáni elnök januárban, illetve már előzőleg tavaly szeptemberben is megállapodott arról, hogy fegyvermentes övezetet hoz létre a két ország vitatott határa mentén, a megvalósítás azonban eddig váratott magára.

A most közölt tervek szerint április 4-ig fegyvermentessé kell tenni a két kelet-afrikai ország közötti ütközőzónát. A megállapodás fontos feltétele a mindkét állam számára fő bevételi forrásnak számító kőolaj-kitermelés és -export újraindításának.

Dél-Szudán 2012 januárjában szüntette be az olaj kitermelését, mivel nem tudott megegyezni északi szomszédjával a nyersanyag szállítási díjáról. A vitát mindkét ország gazdasága megsínylette. Az olajlelőhelyek nagy része Dél-Szudánban található, a nyersanyag kivitele azonban csak a szudáni vezetékeken és kikötőkön keresztül oldható meg.

Kartúm és Juba között rendkívül feszült a viszony.

Dél-Szudán 2011 júliusában vált ki Szudánból, azóta a két ország közötti határvidék gyakran véres összecsapások helyszíne.