Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fellebbezés a Mubarak-perben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 3. 16:52

Az egyiptomi főügyész alaki hibákra hivatkozva fellebbezett december 2-án a Hoszni Mubarak volt elnököt felmentő bírósági ítélet ellen. Mubarakot szombaton mentették fel a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos vádak alól.

Vele együtt a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.
„Az ítélet indoklásának tanulmányozása rávilágított bizonyos alaki hibákra, amelyek befolyásolták az ítéletet" – áll a főügyész közleményében. A Reuters hírügynökség szerint várható volt, hogy a főügyész fellebbezni fog.
Ha a fellebbviteli bíróság, amely a legmagasabb fokú bíróság az egyiptomi jogrendszerben, helybenhagyja az ítéletet vagy újra megnyitja a pert, és abban ítéletet hoz, akkor az ellen már nem lehet fellebbezni.
Hoszni Mubarakot először 2012 júniusában találták bűnösnek, és akkor életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A döntést technikai okokra hivatkozva érvénytelenítettek, és az ügyet újratárgyalták.

A szombati felmentő ítélet miatt mintegy ezren tüntettek Kairóban, és a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel; legalább két ember meghalt, tucatnyian megsebesültek.
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap este szükségét érezte közölni: nem lesz visszatérés a múlthoz Egyiptomban. Hangoztatta, hogy „a 2011-es és 2013-as forradalmak eredményeképpen létrejött új Egyiptom a demokratikus és modern állam megteremtése felé tart, amelynek alapját az igazságosság, a szabadság, az egyenlőség és a korrupció elleni küzdelem jelenti".