Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújították az első világháborús hadifogolytemetőt Dunaszerdahelyen

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 13. 17:38

November 11-én, az első világháború befejezésének 96. évfordulóján adták át a felújított világháborús hadifogoly-temetőt Dunaszerdahely Sikabony városrészben. A városban 1914 és 1918 között császári és királyi hadifogolytábor működött.

1595982610

A Nagy Háború befejezésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést Dunaszerdahely városa és a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 városvédő egylet szervezte. A rendezvényen részt vett a lengyel, a magyar, az olasz, a szerb nagykövetség képviselője is. Magyarországot Sándor Zoltán a nagykövetség tanácsosa és Talián István ezredes, véderő, katonai és légügyi attaséja képviselte.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere beszédében felelevenítette a hadifogoly-temető történetére és szólt a felújítási munkálatokról is.

1595982610

A temető megszentelése és megáldása után a katolikus esperes és a református lelkész imát mondtak az elhunytak lelki üdvéért, majd a megemlékezők mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a felújított kápolnánál.

A megemlékezést követő sajtótájékoztatón Nagy Attila helytörténész elmondta: tizenegy nemzet 860 sírja található itt. Némelyik tömegsír, ahol négy, öt, vagy akár nyolc ember is fekszik. Elhangzott: szeretnének létrehozni egy nyilvános online adatbázist is, amelyben megtalálható lesz majd az itt nyugvók neve, származása, életkora, és az is, hogy miben haltak meg.

1595982610

Fotó: Vojtík Szimona