Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Foglyokat szabadítottak ki fegyveresek egy Fülöp-szigeteki börtönből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 4. 14:52

Feltehetően iszlamista lázadók rohamoztak meg egy börtönlétesítményt január 4-ére, szerdára virradó éjjel a Fülöp-szigetek déli részén található Észak-Cotabato tartományban, 158 foglyot szabadítva ki a börtönből – közölték helyi tisztségviselők.

Peter Bongat, a Kidapawan körzeti Amas település börtönének igazgatója egy helyi rádiónak azt mondta, hogy a fegyveresek, akiket egy bizonyos Derbie parancsnok vezetett, éjjeli egy órakor tüzet nyitottak a börtöntelep őreire, egyiküket megölve, egy másik őrt pedig megsebesítve.

Az igazgató megerősítette a hírt, amely szerint a létesítmény másfél ezer foglya közül 158-nak sikerült megszöknie. Közlése szerint a hatóságok műveletet indítottak a környék átfésülésére és a szökevények elfogására. Bongat szerint a szöktetési akciót vezető Derbie parancsnok a Moro Iszlám Felszabadítási Front nevű lázadószervezethez tartozik.

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigeteki kormány 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Front számlájára azóta is több merényletet és rablást írtak. A hatóságok szerint ők követték el a 2015. szeptember 2-i davaói robbantást is, amelyben 15-en vesztették életüket és 70-en megsebesültek.

Az amasi börtöntelepről tavaly augusztusban és hét éve, 2009-ben is szöktek meg foglyok, 2007 februárjában pedig egy fegyveres csoport 49, súlyos bűncselekményekért elítélt foglyot szöktetett meg onnan.