Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan súlyos csapásokat mérnek az Iszlám Államra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 30. 19:28

Az USA vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam (IÁ) tíz magas rangú vezetőjével végzett az elmúlt egy hónapban – közölte a koalíció szóvivője, Steve Warren, az amerikai hadsereg ezredese.

Az egyik likvidált célpont folyamatosan gyártotta a terrortámadások terveit.
Célzott támadásokkal végeztek a terroristákkal, akik között olyanok is voltak, akik nyugati célpontok ellen terveztek és szerveztek támadásokat – közölte Steve Warren ezredes.
Az IÁ-ellenes katonai szövetség végzett Abdul Kadír Hakimmal, aki a terroristák Szírián és Irakon kívüli műveleteit segítette, és kapcsolatban állt azokkal is, akik a novemberi párizsi merényletet végrehajtották. Moszulban ölték meg múlt szombaton. Két nappal korábban, december 24-én végzett a koalíció Szíriában a francia Charaffe al Mouadannal, aki közvetlen kapcsolatban állt a belga Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi terrortámadás feltételezett kitervelőjével és megszervezőjével. Mouadan folyamatosan tervezett további terrortámadásokat – ismertette Steve Warren.

Az ezredes szerint az IÁ elleni szárazföldi katonai sikerek is legalább részben annak tudhatóak be, hogy légicsapásokkal sikerül leszámolni a terrorszervezet egyre több vezetőjével. De még élesek a karmai – jegyezte meg az IÁ-ról a katonai szóvivő.
Egy francia hírszerzési forrás az AFP hírügynökséggel azt közölte, hogy Mouadan a Bataclannál végrehajtott támadás egyik elkövetőjének barátja volt, 2013-ban ment Szíriába, amikor már vizsgálat folyt ellene, de nem tartóztatták le.
Pedig 2012-ben már egyszer elfogták Párizs közelében, amikor két barátjával, köztük a Bataclannál gyilkoló Samy Amimourral Szomálián keresztül Jemenbe vagy Afganisztánba készültek. Mouadan az interneten keresztül került a szélsőséges eszmék befolyása alá, és egy rendőrségi lőtérre járt gyakorolni – írta a francia hírügynökség.