Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a tüntetések Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 30. 11:06

Az egyiptomi biztonsági erők könnygázt vetettek be a hadsereg ellen tüntető egyetemisták feloszlatására október 28-án, hétfőn.

A megmozdulást pontosan egy héttel Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök bírósági tárgyalásának megkezdése előtt tartották. A kairói al-Azhar több száz hallgatója vett részt rajta. Az egyetem a muzulmán világ szunnita ágának legtekintélyesebb vallási intézménye. A fiatalok Murszi és a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom mellett demonstráltak.

Az egyiptomi iszlamista pártok ernyőszervezete hétfőn közölte, hogy a múlt hét péntekén tüntetéssorozat kezdődött, amely egészen november 4-ig, Murszi perének kezdetéig fog tartani. A volt elnököt emberöléssel és több más bűncselekmény elkövetésével vádolják.

„Le a hadsereg uralmával!" – skandálták a diákok, mielőtt a rendfenntartó erők feloszlatták a tömeget.

A tüntetést a korábbiakhoz hasonlóan az al-Azhar környékén található Rábia al-Adavíja mecsetnél tartották.

A Muzulmán Testvériség harmincöt tagjának kedden kezdődik a pere Kairóban, a vádlottak között van Mohammed Badi, a mozgalom első számú vezetője is. Azzal vádolják őket, hogy részt vettek kilenc iszlamista-ellenes tüntető meggyilkolásában.

Az egyiptomi hadsereg továbbra is kitart amellett, hogy nem katonai puccs történt, hanem csak engedtek a tüntető tömegek akaratának és távozásra kényszerítették az egykori elnököt.

A Muzulmán Testvériség azon véleményének adott hangot, hogy a válságot csak Murszi hatalomba való visszahelyezésével lehet békésen rendezni.

Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.

A „puccsot" követően a Muzulmán Testvériség szimpatizánsai kezdtek utcai demonstrációkba. A rendőrség augusztusban ürítette ki azt a két kairói teret, ahol az iszlamista tüntetők tábort vertek, és ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Murszi elnök elmozdítása ellen. Az akció hírére országszerte véres összecsapások robbantak ki.

A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok száma elérte az 525-öt (ebből 482 civil), azonban a testvériség korábban azt állította, hogy szerte az országban a halottak száma a 2000-et is meghaladta.