Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 23. 19:28

Legkevesebb huszonnégy felkelő vesztette életét az ellenzéki erők ellenőrzése alatt álló, észak-szíriai Rakka város közelében található katonai támaszpontért folytatott harcokban november 22-én pénteken, a kormányerőknek azonban sikerült megtartaniuk a bázist.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló lázadók szerdán indítottak támadást a Rakkától északnyugatra lévő katonai támaszpont ellen – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD) nevű, londoni székhelyű civil szervezet.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője arról számolt be, hogy még pénteken is szórványos harcok folynak a 17-es támaszpontként ismert bázisért, az összecsapásokban az ellenzéki erők legalább huszonnégy tagja vesztette életét.

Rakka volt az első olyan tartományi székhely Szíriában, amely kicsúszott a központi hatalom ellenőrzése alól. A 250 ezres várost a felkelők márciusban foglalták el. A kormányerők azóta gyakran hajtanak végre légi támadásokat a város ellen.

Ezzel egy időben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kapcsolódó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) fegyveresei hatalmukba kerítették a szíriai-török határ közelében fekvő Atma városát. A települést eddig a Sukur al-Iszlám nevű, mérsékeltebb ellenzéki csoport irányította, amelynek vezetőjét és kéttucatnyi tagját a szélsőségesek elfogták.

Különböző források szerint több helyen rövid tűzharc bontakozott ki, az ILIÁ azonban gyorsan átvette az ellenőrzést a település felett.

A felkelők fontos csomópontjának számító város elfoglalása jól jelzi a különböző ellenzéki csoportok közötti belső feszültséget.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladta a 120 ezret.