Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos emberüket veszítették el a tálibok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 30. 21:51

Amerikai légicsapásban megölték az észak-afganisztáni Kunduz tartomány tálib árnyékkormányzóját – közölte szeptember 30-án, szerdán a közép-ázsiai ország titkosszolgálati ügynöksége.

Az ügynökség twitteres bejelentése szerint Mavlavi Szalam tálib árnyékkormányzó mellett a helyettese és további 15 tálib is meghalt a kunduzi légicsapásban.

A Szalam haláláról szóló bejelentést két nappal azután tették közzé, hogy a lázadók hétfőn elfoglalták a stratégiai jelentőségű tartományi székhelyet, megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat.

A nemzetközi erők harcoló alakulatai tavaly év végén vonultak ki Afganisztánból. Csak egy 13 ezer fős kontingens maradt, amely kiképzéssel, tanácsadással segíti az afgán fegyveres erőket. Kunduzból már két évvel ezelőtt kivonultak a NATO-erők részét képező német egységek.

Az Afganisztán elleni 2001-es amerikai offenzíva és megszállás óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi központ.