Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia hadművelet kezdődött a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 2. 12:08

Francia katonai művelet kezdődött a Közép-afrikai Köztársaság fővárosától mintegy 180 kilométerrel északra található Sibut városban, hogy visszafoglalják a Séléka lázadó szövetség harcosaitól – közölte január 31-én, pénteken az AFP hírügynökséggel egy francia tájékoztatási tisztségviselő.

„Két francia repülőgép és két helikopter köröz délután 3 óra óta a város felett" – mondta el telefonon egy helybéli, aki nemrég elmenekült a településről. Hozzátette, hogy a fővárosból, Banguiból indult francia és afrikai uniós (AU) katonák alig 5 kilométerre vannak a településtől.

Egy párizsi biztonsági illetékes a francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a francia gépek a város felett repülnek, de mint mondta, egy „kísérő műveletről" van szó.

Az utóbbi napokban az eredetileg mintegy 25 ezer lakosú településről az „emberek 99 százaléka" a környező bozótosokba menekült még azelőtt, hogy a városba érkeztek a Séléka tagjai – mondta el telefonon a már idézett helybéli. Információi szerint a muszlim lázadók – akik mintegy 100-an lehetnek – a lakosság által elhagyott házakban rejtőztek el.

Csütörtökön egy közép-afrikai tisztségviselő arról számolt be, hogy a csak arabul tudó muszlim lázadók (az országban a hivatalos nyelv a francia) szerdán erőszakcselekményeket követtek el Sibut lakói ellen.

A Séléka tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muszlim szövetség zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A vérontások beszüntetésére Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 4600 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.