Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnök Líbiában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 1. 16:30

Háborús bűnöket követhettek el civil célpontok megtámadásával az egymással harcoló líbiai fegyveres csoportok – állította az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet.

A szervezet a honlapján közzétett műholdas fényképekre hivatkozva közölte, hogy a Líbiában harcoló felek vélhetően háborús bűncselekményeket követtek el. A képeken sűrűn lakott polgári célpontok elleni tüzérségi támadások láthatóak Tripoliban és az ország nyugati részén lévő Varsafenában. Az AI szerint a harcoló felek válogatás nélkül lőtték a lakott területeket, több kórházat és lakónegyedet elpusztítva.
„Törvényen kívüli milíciák és fegyveres csoportok súlyos emberi jogi jogsértéseket, köztük háborús bűncselekményeket követnek el" – áll a közleményben. A nemzetközi szervezet hozzátette, hogy ezek a fegyveres csoportok „feltételezhetően válogatás nélkül meggyilkolták, kínozták vagy bántalmazták a foglyaikat, továbbá polgári személyeket üldöznek származási vagy feltételezett politikai hovatartozás alapján."

Líbia anarchiába süllyedt, amikor augusztusban egy miszrátai fegyveres csoport elfoglalta Tripolit, miután a repteret 2011 óta az ellenőrzésük alatt tartó Zintan városbeli milíciát legyőzték. Szeptemberben a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet lehetségesnek mondta, hogy az öthetes harcok civil veszteségeinek száma háborús bűnnel érhet fel. A fővárosban azóta csillapodott a helyzet, de Tripolitól nyugatra és a keleti Bengázi kikötővárosban folytatódnak a harcok a kormánypárti és iszlamista csoportok között.
A nyugati hatalmak attól tartanak, hogy Líbia az összeomlás irányába halad, mivel nem képes az egymás ellen forduló fegyveres csoportokat megfékezni. Tripoli elfoglalása óta Líbiának két kormánya is van, mert a miszrátai milícia saját kormányt hozott létre a fővárosban, ezzel gyakorlatilag kettészakítva az országot. Az ország nemzetközileg elismert miniszterelnöke, Abdullah al-Tinni szerdán úgy nyilatkozott, hogy készen áll tárgyalásokat folytatni az ellenfelével, ha mindegyik fél hajlandó engedményekre.