Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangárra zuhant egy görög F-16-os vadászgép egy spanyol NATO-bázison

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 27. 9:20

Tízen meghaltak, huszonegyen megsérültek, amikor egy görög F-16-os vadászgép rázuhant más repülőgépekre január 26-án, hétfőn a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison, ahol a NATO pilótaképző iskolája van – közölte a spanyol védelmi minisztérium.

A baleset halálos áldozatai között van a gép két pilótája. A sérültek közül hét ember állapota súlyos. Mindannyian megégtek a tűzben, ami azután keletkezett, hogy a felszállás közben szerencsétlenül járt repülőgép felrobbant a parkolóhelyen várakozó többi gép között. Két sérültet mentőhelikopterek a helyi kórházba vittek, öt súlyos állapotú sérültet Madridba szállítottak.

A halálos áldozatok közül ketten görög, nyolcan francia állampolgárok. A sebesültek közül tízen franciák, tizenegyen olaszok – közölte Mariano Rajoy spanyol kormányfő hétfőn este.

A párizsi védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy legalább egy francia katona van a halottak között, és öten megsérültek. Az olasz védelmi minisztérium azt közölte, hogy kilenc olasz katona sérült meg a balesetben.

A jelentések szerint a gép hajtóműve „elvesztette erejét" a felszállási manőver közben. A Madridtól 262 kilométerre délkeletre fekvő katonai bázist lezárták.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tragédiának nevezte a történteket, és mély szomorúságának adott hangot az „egész NATO-családot" érintő – több NATO-tagállam polgárainak életét követelő – baleset miatt brüsszeli közleményében.

Stoltenberg mellett Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.