Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok Kelet-Ukrajnában áldozatokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 19. 18:52

Véget ért az idei évre tervezett, szám szerint a hatodik mozgósítási hullám Ukrajnában, miközben a frontvonal mentén továbbra sem csitulnak a harcok, és tovább szedik áldozataikat.

Ukrán híradások szerint a mozgósítást csupán félig sikerült végrehajtani. A tervezett 25 ezer mozgósítandó tartalékos helyett csak 13 ezret sikerült behívni. Szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a haza védelme iránti elkötelezettség mostanra jelentősen csökkent az ukrán társadalomban, miután az ország keleti részén már több mint egy éve tartanak a harcok, és elszállt a remény a konfliktus gyors lezárására.
Az elemzők többsége úgy véli, hogy noha terv szerint ez lett volna az utolsó mozgósítás 2015-ben, még idén lehet számítani újabbra. A múlt héten a védelmi minisztérium nem zárta ki, hogy újabb részleges mozgósítások lehetnek, ha tovább mélyül a kelet-ukrajnai válság.

Kedden háromra emelkedett a dél-donyecki Mariupol kikötőváros melletti falu, Szartana ellen vasárnap éjjel indított szakadár tüzérségi támadás halálos áldozatainak száma, miután egy nő a kórházban belehalt sérüléseibe. Az orvosok több mint egy napig küzdöttek az életéért, a nőnek leállt a szíve, és már nem tudták újraéleszteni. A támadásban előtte egy 34 éves férfi és egy 22 esztendős nő vesztette életét.

A belügyminisztérium Donyeck megyei részlege kedden arról tájékoztatott, hogy egy öt hónapos csecsemő súlyosan megsebesült, amikor az éjjel a megyeközpont közelében a front ukrán oldalán lévő Marjinka településre nyitottak tüzet a szakadárok.

Donyeck városában szakadár források szerint egy 37 éves civil férfi sebesült meg az éjszakai tüzérségi harcokban.
A kijevi hadműveleti parancsnokság közleménye szerint érzékelhetően csökkent a szakadár tüzérségi támadások intenzitása az elmúlt egy napban, de továbbra sem szüntették be a katonai állások elleni csapásokat.

Az ukrán fegyveres erők Donyeck környéki állásait továbbra is a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőtték.
Mariupol környékén, Sztarohnatyivkánál 120 milliméteres aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá előző nap a katonákat.
A közlemény szerint az elmúlt nap alatt összesen 87-szer sértették meg a tűzszünetet a szakadár erők.

A Luhanszk megyei kormányzóság szintén szakadár tüzérségi csapásokról számolt be kedden. A sajtószolgákat által kiadott közlemény szerint a szakadárok tüzérsége a Luhanszk városától nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszkát és a környékén lévő kistelepüléseket vették aknatűz alá. A térségben több lakóházban keletkeztek károk, és egy gázvezeték is megsérült, ami miatt több mint félezer fogyasztónál állt le a gázszolgáltatás.

Anatolij Sztelmah parancsnoksági szóvivő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a szakadárok szándékosan provokálják válaszcsapásra a fegyveres erőket. Feltételezése szerint az a szándékuk, hogy mihamarabb kudarcba fullasszák a minszki megállapodások végrehajtását, nyílt összecsapásokra kényszerítsék a hadsereget, ennek ürügyén pedig Oroszországhoz fordulnak katonai segítségért.
A donyecki szakadárok hírügynökségének közlése szerint augusztus 20-án várható az újabb úgynevezett segélyszállítmány megérkezése Oroszországból.

Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “védelmi miniszterhelyettese" sajtótájékoztatóján ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ukrán fegyveres erők azért lövik a “népköztársaság" területét, hogy elvonják a figyelmet csapataik és katonai eszközeik átcsoportosításáról a frontvonal közelébe. Kijelentette, hogy 47 új haditechnikai eszköz megjelenését észlelte felderítésük a front közvetlen közelében.