Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 11. 13:55

Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát május 10-én, pénteken a hajnali órákban egy katonai ellenőrzőpont közelében Mali északi részén – közölték helyi hatóságok.

A Gossi városban történt robbanásokban az öngyilkos merénylőkön kívül nem halt meg senki, két mali katona megsebesült. A támadóknál flakonokba rejtett robbanóanyag volt, amely első pillantásra úgy tűnt, mintha víz lenne.

Egy negyedik támadó egy katonai tábornál próbált volna robbantani a városban, de a biztonsági erők időben észrevették és lelőtték.

Radikális iszlamista harcosok több mint egy éve vetették meg lábukat Mali északi részén, miután tavaly márciusban Bamakóban katonai puccsot hajtott végre a hadsereg egy része. Januárban francia katonák ezrei érkeztek Maliba, hogy felszámolják az iszlamisták hátországát. A franciáknak viszonylag gyorsan sikerült visszaszorítaniuk az iszlamistákat, de ez utóbbiak jelezték: ezentúl öngyilkos merényletekkel is próbálkoznak majd, hogy így álljanak bosszút a beavatkozásért. A Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért nevű szervezet például februárban bejelentette: több kamikaze is bevetésre készül „a hitetlenek és cinkosaik" ellen.