Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaőrök – őrkatonák

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. május 11. 15:02

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán háromnapos kiképzésen vett részt tizenöt önkéntes védelmi tartalékos katona. A képzésen részt vevők megkapták azokat az elméleti és gyakorlati alapismereteket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a Magyar Honvédség terepmintás egyenruháját viselni szándékozóknak.

1595953872

A professzionális haderő tartalékállományát a békeidőszaki hadkötelezettség megszüntetése óta, minősített időszakon kívül, kizárólag az önkéntes tartalékosok biztosítják. A 2011-től békében és minősített időszakban is alkalmazható önkéntes tartalék erők önkéntes műveleti tartalékosokból és önkéntes védelmi tartalékosokból állnak. Utóbbiak egyedi feltételrendszer szerint állnak rendelkezésre, és behívásukat követően területvédelmi, katasztrófavédelmi vagy nemzeti támogatási feladatokat látnak el.

Jelenleg a katonai objektumok őrzés-védelmét is alapvetően önkéntes védelmi tartalékosok biztosítják, fegyveres biztonsági őrként. Mivel az elmúlt időszakban tizenöt új őr érkezett a győri alakulathoz, szükségessé vált e háromnapos alapkiképzés az újoncok számára.

1595953872

Az érintett állományt május 6-án reggel Kovács Ferenc mérnök ezredes, az ezred parancsnoka köszöntötte. Az önkéntesek először a szolgálati szabályzatban foglaltakról, illetve a katonák helyzetét meghatározó jogszabályokról, rendelkezésekről hallhattak előadást, majd gyakorlati oktatás keretében, fegyver nélküli alaki fogásokat és mozdulatokat sajátítottak el.

A kiképzésen szó volt még a rádióforgalmazás szabályairól, valamint az ön- és kölcsönös segítségnyújtás alapjairól is, továbbá nagy hangsúlyt kapott a különböző lőfegyverekkel, vagyis az AK-63D típusú gépkarabéllyal, illetve a PA-63 típusú pisztollyal való ismerkedés. Az őrök által leginkább várt foglalkozás természetesen az alakulat győrszentiváni lőterén végrehajtott lövészet volt, ahol a biztonsági rendszabályokat betartva, a megfelelő tüzelési testhelyzetet felvéve, és nem utolsó sorban vezényszóra ténykedve kellett a több száz méteres távolságban elhelyezett, álló célokat eltalálni.

1595953872

Az írásbeli, illetve gyakorlati vizsgájukat sikeresen záróknak május nyolcadikán Fegyveres László alezredes köszönte meg a felkészülés ideje alatt tanúsított tettre kész hozzáállást.

Fotó: Törőcsik Krisztina