Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humanitárius folyosó létesül Debalcevénél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 6. 18:20

Helyi fegyvernyugvást ajánlott fel a kelet-ukrajnai szakadár erők parancsnoksága az ukrán fegyveres erőknek, hogy Debalceve békés lakói elhagyhassák a hetek óta ostromlott várost – jelentette február 6-ára virradóra a TASZSZ orosz hírügynökség.

A „donyecki népköztársaság" fegyveres erőinek parancsnoksága a jelentés szerint a harci cselekmények péntek reggel 9 órától való teljes felfüggesztését ajánlotta fel az ukrán félnek, amely ezt elfogadta.

Eduard Baszurin, a szakadár entitás védelmi minisztériumának képviselője elmondta, hogy a köztársaság megkezdte az evakuálásához szükséges buszok és gépkocsik előkészítését. A még Debalcevében maradt lakosok Horlivka vagy Artemivszk irányában hagyhatják majd el a várost – tette hozzá Baszurin.

A TSZN ukrán tévé közben Kijevben arról számolt be, hogy a szemben álló felek csütörtökön fogolycserét hajtottak végre, amelynek keretében kilenc szakadár felkelőt és nyolc ukrán katonát adtak át egymásnak. A TSZN értesülése szerint a szabadon engedett nyolc ukrán katonából hat a donyecki repülőteret védő alegységekben harcolt.

A szakadárok hónapokig tartó ostromában teljesen megsemmisült repülőtéri terminál védelmét nemrég teljesen feladták az ukrán erők.