Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így emlékezik a BBC a Nagy Háborúra

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2013. október 27. 16:10

Minden idők legnagyobb és legambiciózusabb projektjét jelentette be a brit közszolgálati csatorna: a BBC jövőre rekordszámú 130 adással, összesen 2500 órányi felvétellel kíván megemlékezni az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról.

http://mult-kor.hu/20131018_igy_emlekezik_a_bbc_a_nagy_haborura
Méltó módon kíván megemlékezni a Nagy-Britanniában Nagy Háborúként (Great War) is emlegetett első világháború kitörésének századik évfordulójáról jövőre a BBC: a brit közszolgálat összesen 600 órányi új filmet, dokumentumfilmet és művészeti programot rendelt meg.

1595961970

A projekt 2014-ben indul és négy éven át tart – számoltak be a brit lapok.

A brit közszolgálat hangsúlyozta, arra készülnek, hogy az emberek háborús erőfeszítéseit nem ünnepelni, hanem „elismerni" fogják, a filmek pedig igen változatosak lesznek, kezdve a nők szerepét bemutató anyagoktól, a gyermekkatonák szerepvállalásán át az antant és a központi hatalmak hadseregeit ismertető műsorokig.

A tervek szerint eddig nem vetített, a hatvanas években veterán katonákról forgatott archív felvételeket is műsorra tűznek.

A műsorfolyam a BBC1 négyrészes sorozatával kezdődik, amely azt járja körül, hogy a konfliktus hogyan változtatta meg a nemzetet. A későbbiekben a BB2, a Radio2 és a Radio4 is megemlékezik a száz évvel ezelőtti eseményekről.