Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India egyik konzulátusánál robbantottak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 3. 21:02

Egy csoport merénylő megtámadta India Kelet-Afganisztánban található, dzsalálábádi konzulátusát március 2-án szerdán, a támadásnak legalább hét halottja és tizenkilenc sebesültje van.

A halottak közül öten merénylők voltak, viszont a sérültek mindegyike civil – közölte Attahulláh Kogyáni tartományi szóvivő. Hozzátette, hogy a halottak között egy nő is van.

Az egyik merénylő a konzulátus közelében autójával együtt a levegőbe röpítette magát, majd lövöldözést lehetett hallani. Szemtanúk szerint a robbanás több mint nyolc járművet semmisített meg, és megremegtette a közeli épületek ablakait. Katonák egy második robbanástól tartva azonnal lezárták a helyszínt.

Négy támadó eközben a konzulátus épülete felé vette az irányt, de az afgán biztonsági erők lelőtték őket – mondta Kogyáni.

A helyi idő szerint délben történt támadásban és az azt követő összecsapásokban tizenkilencen sebesültek meg – közölte Nadzsibulláh Kamaval, a tartományi egészségügyi osztály vezetője. A merényletet egyelőre senki nem vállalta magára.

Az érintett dzsalálábádi városnegyedben más országoknak, így Iránnak és Pakisztánnak is diplomáciai képviseletei vannak.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai január 13-án megtámadták a jelenlegi helyszíntől mindössze néhány háztömbnyire lévő pakisztáni konzulátust. Bár a szélsőségeseknek nem sikerült behatolniuk a diplomáciai képviselet épületébe, az összecsapásokban hét katona és rendőrtiszt vesztette életét.

Dzsalálábád a Pakisztánnal határos Nangarhar tartomány székhelye.

Az Afganisztánban tavaly megjelent IÁ egyre erősebb gyökereket ereszt a térségben, és több, eddig tálib fennhatóság alatt lévő területet sikerült elfoglalnia. Januárban Indiának az észak-afganisztáni Mazár-e Sarifban található konzulátusát is célba vették felkelők.

Eközben John Campbell, az Afganisztánban állomásozó, pusztán kiképzéssel és tanácsadással foglalkozó 13 ezer külföldi katona parancsnoka szerdán ünnepélyes keretek között átadta tisztségét kollégájának, John Nicholsonnak.

„Az afgán biztonsági erők hatalmas fejlődésen mentek keresztül, de továbbra is szükségük van a segítségünkre" – hangsúlyozta Campbell a NATO kabuli főhadiszállásán.