Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India és Oroszország többmilliárd dolláros fegyverüzletet kötött

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 25. 20:38

India és Oroszország képviselői többmilliárd dolláros fegyverüzletről írtak alá szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök indiai látogatásának első napján, december 24-én, hétfőn Újdelhiben.

Az orosz vendég és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök megállapodott abban, hogy tovább erősítik az országaik közötti szoros együttműködést katonai és műszaki téren.

Újdelhi egy 1,6 milliárd dolláros szerződés értelmében 42 darab Szu–30-as vadászrepülőgépet szerel össze orosz alkatrészekből, míg egy további 1,3 milliárdos ügylet keretében Moszkva 71 darab Mi–17-es katonai helikoptert szállít Indiának.

Putyin és Szingh megbeszélésén szóba került a régió, így Afganisztán biztonságának kérdése is. „India és Oroszország egyetért abban, hogy stabil, egységes, szélsőségektől mentes, demokratikus és virágzó Afganisztán megteremtése a cél" – mondta az indiai miniszterelnök.

A két fél kapcsolata a hidegháború kezdetéig nyúlik vissza, amikor Moszkva volt Újdelhi legfőbb szövetségese és fegyverszállítója. Viszonyuk a Szovjetunió felbomlását követően lazult valamelyest, de erősödött Putyin hatalomra kerülésével 2000-ben. Moszkva ekkor kezdte újjáéleszteni globális céljait és helyreállítani kapcsolatait egykori szövetségeseivel.

Az indiai-orosz kereskedelem mértéke 2000 óta meghatszorozódott, és idén várhatóan eléri a 10 milliárd dollárt, az elmúlt években azonban a növekedés tempója lassult. India még mindig első számú vásárlója az orosz fegyvereknek, de Moszkva éppen nemrégiben esett el egy óriási vadászrepülőgép-üzlettől. A győztes Franciaország volt. Párizs a tavaly született megállapodás értelmében 126 új vadászgépet szállít Indiának 11 milliárd dollár értékben. A múlt hónapban pedig az amerikai Boeing cég nyert el egy 1,4 milliárd dolláros megrendelést, amelynek keretében nagy teherbírású helikopterek érkeznek Indiába.