Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ingyen temetést kaptak ajándékba a murmanszki háborús veteránok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 4. 16:24

Morbid ajándékot, ingyenes temetésről szóló tájékoztatót kaptak ajándékba a Győzelem napja előtt az oroszországi Murmanszkban élő második világháborús veteránok.

A Katonai Emlékezet nevű orosz vállalat furcsán időzítette levele kiküldését az idős embereknek, amelyben arról értesítette őket, hogy jogosultak az állami költségvetésből fizetett temetésre.

Nyina Kuznyecova, akit 1943 januárjában vonultattak be a Vörös Hadseregbe, rosszul lett az értesítés hatására. „Eljött az idő, meg kell halnunk, és akkor május 9. előtt a köszöntés helyett ilyen leveleket küldenek nekünk" – panaszkodott az idős asszony a TV-21 helyi televíziónak.

Az Északi-sarkkörnél hasonló levelet kapott minden második világháborús veterán – tudta meg a Flashnord hírügynökség az orosz posta helyi fiókjától.

A Katonai Emlékezet murmanszki kirendeltségénél elmondták, hogy nem akarták megbántani a veteránokat. „Ez egy temetési szolgáltatási tájékoztató. És akkor mi van ebben? Talán nálunk nincsenek temetések az országban? Talán itt csak a veteránok halnak? Nevetséges. Nem azt írtam a levélben, hogy «várom önt». Azt írtam le, milyen kedvezmények vannak" – nyilatkozta értetlenül Alekszandr Belikov, a cég kirendeltségvezetője.

A Flashnord orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy nem ez volt az első ilyen „baki" Murmanszkban. Februárban a Haza Védelmezőinek Napján egy amerikai repülőgép-anyahajó fényképével jelent meg az Esti Murmanszk című lap címlapján a sarkköri orosz kikötőváros polgármesterének köszöntője.

Az orosz állam továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít a Nagy Honvédő Háború még élő résztvevői erkölcsi és anyagi megbecsülésének, ők állnak a május 9. Győzelem napi ünneplés középpontjában.

A moszkvai Vörös téren rendezik meg idén is a legnagyobb és leglátványosabb oroszországi katonai díszszemlét, amelyre a katonai egységek napok óta készülnek.