Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán hajóromboló rakétákkal kísérletezett a Hormuzi-szorosnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 2. 15:16

Hajóromboló rakétákkal kísérletezett Irán a Hormuzi-szoros közelében tartott ötnapos haditengerészeti hadgyakorlat utolsó napján, január 1-jén, kedden – jelentette az iráni állami televízió. A híradások szerint kétfajta, hadihajók megsemmisítésére kifejlesztett rakétát is bevetettek a hadgyakorlaton.

A Mehr iráni hírügynökség idézte kedden Amir Rasztgari tengernagyot, a hadgyakorlat szóvivőjét, aki szerint az iráni haditengerészet és légierő harminc alkalommal figyelmeztette a hadgyakorlat helyszínét megközelítő, nem térségbeli országokból való felderítő repülőgépeket, pilóta nélküli kémrepülőgépeket, illetve hadihajókat.

Rasztgari szerint a repülőgépek és hadihajók figyelembe vették a kérést, és távol tartották magukat.

A pénteken kezdődött ötnapos hadgyakorlat újabb erőfitogtatás Irán részéről, amelyre az atomprogramja miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről.

A Nyugat azt gyanítja, hogy Irán titokban atomfegyvert fejleszt.

Teherán gyakran fenyegetőzik azzal, hogy ha katonai támadás érné vitatott atomprogramja miatt, lezárná a Hormuzi-szorost, amelyen a világ hajón szállított kőolajának 40 százaléka halad át.

Az iráni haditengerészet 2011 decemberében is tartott hasonló, tíznapos gyakorlatot, négy hónapja pedig, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei a Perzsa-öbölben a hajózási útvonalak esetleges felszabadítását gyakorolták, egységeik közelébe vezényelt egy tengeralattjárót és egy rombolót.