Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán-ügy: napokon belül folytatják a tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 16. 13:00

Néhány nap múlva folytatódhatják az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokat – mondta az amerikai külügyminiszter. John Kerry Izraelben nyilatkozott újságíróknak az iráni kérdésről a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

„Haladunk, de úgy gondolom, hogy elértünk egy olyan pontra a tárgyalásokban, ahol a tárgyalóknak szükségük van arra, hogy konzultáljanak, megálljanak egy pillanatra" – mondta az amerikai diplomácia vezetője. „Abból kell kiindulnunk, hogy a megbeszélések a következő napokban folytatódnak" – tette hozzá.
Az iráni szakértői csoport csütörtökön éjszaka megszakította az ország atomprogramjáról szóló, három nappal korábban kezdődött bécsi tárgyalásokat a nagyhatalmakkal. Tagjai hazaindultak, hogy konzultáljanak a teheráni vezetőkkel.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója szintén azt mondta, hogy a bécsi tárgyalások mihamarabbi folytatására számít. Szóvivője, Michael Mann közölte, hogy a négynapos bécsi tárgyalások után a szakértőket konzultációra visszarendelték az egyes fővárosokba.
A tárgyalások megszakításáról beszámoló IRNA iráni hírügynökségben idézett illetékes nem adott magyarázatot a lépésre, de hírügynökségek emlékeztetnek, hogy az Egyesült Államok csütörtökön feketelistára tett újabb kéttucatnyi vállalatot és magánszemélyt az Irán ellen hozott gazdasági szankciók megsértése miatt.

Az amerikai kormánynak ezt a döntését Irán és Oroszország is bírálta.