Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránban tárgyal az afganisztáni tálibok küldöttsége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 4. 17:18

Iránban tárgyal az afganisztáni lázadók küldöttsége – erősítette meg június 3-án, hétfőn egy tálib szóvivő. Kari Juszuf Ahmadi e-mailben közölte az AP amerikai hírügynökséggel Kabulban, hogy a tálib mozgalom politikai irodájának küldöttsége iráni tisztségviselőkkel találkozott a hét végén. Egy másik, vallási vezetőkből álló csoport pedig egy vallási konferencián vett részt Teheránban.

A tálib delegáció teheráni látogatásáról szombaton számolt be az egyik iráni hírügynökség. A háromnaposra tervezett, eddig példátlan találkozó az AP szerint azt jelzi, hogy Irán közvetítő szerepet igyekszik betölteni a tálibok és a kabuli kormány között. Az iszlám vallás szunnita ágához tartozó tálibok sokáig ellenségesek voltak az Iránt kormányzó síita vallási vezetőkkel szemben.

Hétfői közlésében Ahmadi azt is megemlítette, hogy a tálib mozgalom politikai szárnya kész elfogadni bármilyen, konferenciákra szóló meghívást. Az amerikai hírügynökség szerint ez jó jel lehet az afganisztáni háború lezárását célzó, mindeddig eredménytelen tárgyalások szempontjából.

CímkékAfganisztán