Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni ügynökökre vadászott az NSA

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 14. 19:36

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemcsak azért gyűjtötte nagy mennyiségben az amerikaiak telefonálási adatait, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat embereire rábukkanjon, hanem azért is, hogy ráleljen az iráni ügynökökre – írta csütörtökön a The New York Times internetes oldalán.

Az amerikai lap birtokába került 2010-es dokumentumból kiderült, hogy az NSA az iráni kormány ügynökeit és a velük kapcsolatban álló terrorszervezeteket kereste a telefonadatok alapján, azon felül, hogy kutatták az al-Kaida és a vele szövetségben lévő szervezetek kapcsolatait is.

Az újság megjegyezte, hogy az NSA-nél az Iránnal kapcsolatban álló szervezetnek tekintik a Hezbollah libanoni síita mozgalmat. Ezt a szervezetet az Egyesült Államokban terrorszervezetként tartják számon.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott, és a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító Patriot jogszabály a terrorizmussal gyanúsított emberek megfigyeléséről rendelkezik.

Az NSA Patriot törvényre hivatkozó tömeges adatgyűjtési gyakorlatát 2013-ban fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, Edward Snowden, aki Moszkvába szökött, ahol ideiglenes menedékjogot kapott.

A férfit az Egyesült Államokban titkos adatok nyilvánosságra hozatalával vádolják és súlyos börtönbüntetés fenyegeti. Az amerikai kormány képviselői számtalanszor kijelentették, hogy árulónak tartják, és nem számíthat kegyelemre, mert súlyos károkat okozott az ország nemzetbiztonsági érdekeinek.